top of page

איך פיל ותרנגולת הצליחו לחבל לך בסיכוי להצליח

בואו נודה בזה, מערכות יחסים הן דבר מורכב. זה לא משנה אם מדברים על קשר זוגי, חברי, משפחתי או קשרים במקום העבודה. כשהכול הולך טוב זה ברור שקל לנו, אבל מה עם הפעמים שבהן אנחנו נתקעים?

אולי אתם תקועים הרבה זמן בלי לקבל קידום, אולי אתם בכלל מחפשים עבודה וקשה לכם בראיונות, אולי הדייטים לא הולכים כמו שרציתם או שהזוגיות בקשיים ואולי קשה לכם להכיר חברים חדשים. יש כל כך הרבה גורמים ומשתנים שלפעמים לא ברור לנו איך לפעול או להגיע למצב שנרצה. התשובה מה לעשות לא תמיד ברורה, מה שכן ברור הוא שיש בעיות שחשוב לפתור כדי להתקדם.


יש למשל, שני הרגלים שמשותפים לרוב בני האדם שמוצאים את עצמם "תקועים" במצבים כאלו. ההרגלים הם שני דפוסי מחשבה שהשתבשו קצת, יותר קל למוח להישאר איתם כהרגל מאשר לשנות אותם ולכן הם מתקבעים אצלנו. המוח הרבה פעמים מנסה לחסוך באנרגיה. אחת הדרכים לעשות את זה היא לבסס הרגלים אוטומטים, ללמוד משהו חדש מצריך הרבה אנרגיה, הרגל אוטומטי לעומת זאת מצריך מאתנו פחות בכל פעם. אולי אתם אפילו מכירים באופן מודע את שני הרגלי המחשבה האלו, הם חוסכים אנרגיה למוח אבל גורמים לכם לוותר, להיות מתוסכלים ובפועל, מחבלים במה שתרצו.

ההרגלים האלו נקראים בעיית התרנגולת ובעיית הפיל.



בעיית התרנגולת.

הפילוסוף הבריטי, ברטרנד ראסל, דיבר על החיים מנקודת מבטה של תרנגולת.

בכל בוקר התרנגולת רואה את החקלאי שמאכיל אותה. התרנגולת חושבת לעצמה, "יופי הנה בא האוכל", זה בדיוק הרגל החשיבה האוטומטי שנכנס לפעולה וחוסך אנרגיה, רק שהתרנגולות מפספסת כאן שלטוב ולרע, הסביבה משתנה. יום אחד, מגיע החקלאי כמו בכל שאר הימים. הרגל החשיבה פועל והתרנגולת שמחה. החקלאי תופס את התרנגולת ואת התוצאה אנחנו מכירים בתור שניצל. בכל הקשור להשפעה ומערכות יחסים, הרגל החשיבה הזה גורם לנו לחשוב שתגובת הסביבה היא קבועה.

זה אומר שאם למשל ניסיתם את מזלכם בדייטים או ראיונות עבודה והצד השני לא הגיב כמו שרציתם, סביר שהמוח שלכם יפתח את בעיית התרנגולת ויחשוב שתמיד יגיבו אליכם ככה. אפילו אם דיברתם עם חברים או בני זוג וזה לא הלך כמו שרציתם, המוח ובעיית התרנגולת יניחו שגם בפעמים הבאות זה מה שיקרה.


רק שכבר אמרנו שמערכות יחסים זה מורכב, נכון?

יכול להיות שבניסיונות הקודמים שלכם היו דברים שלא ידעתם?

אולי הצד השני היה פשוט במצב רוח רע?

אולי היו אילוצים שאתם לא מודעים אליהם?

מה שלא עבד ברגע אחד, אולי כן יעבוד בזמן אחר או עם אדם אחר.

דרך אגב, זה גם אומר שכדאי לנו להמשיך ולשים לב גם כשדברים עובדים לטובתנו.

אם אתם בזוגיות טובה אבל פועלים באופן אוטומטי, בלי באמת לבדוק את הרצונות והתגובות של בני הזוג שלכם, יכול להיות שתפספסו כשמשהו מפריע לבני הזוג. חשוב להבין שתגובת הסביבה תמיד יכולה להשתנות.



בעיית הפיל.

יכול להיות ששמעתם איך היו מאלפים פעם פילי קרקס. מתחילים עם גור פילים קטן, לוקחים שרשרת ומחברים קצה אחד שלה מסביב לצוואר הפיל. את הקצה השני של השרשרת מחברים ליתד באדמה. בהתחלה, הפיל מנסה לברוח, רק כדי לגלות שהשרשת יותר חזקה ממנו.

בשלב מסוים, הפיל מתחיל לפתח דפוס חשיבה אוטומטי, "אין טעם לנסות כי בעבר לא הצלחתי" הפיל פשוט מוותר מראש כי מבחינתו אין לו סיכוי.

כעבור זמן מה, כאשר הפיל כבר חזק וגדול הוא יכול בקלות לרסק את השרשרת הקטנה ולעקור את היתד. רק שדפוס החשיבה הוא שזה שבפועל כובל אותו עכשיו והפיל נשאר בשרשרת הקטנה הזאת כל חייו.

בכל הקשור להשפעה ומערכות יחסים, בעיית הפיל גורמת לנו לפספס התפתחות ביכולות שלנו.

בכל פעם שאתם מוותרים בגלל שבעבר לא הצלחתם, מוותרים על דייטים או זוגיות, מוותרים על קידום או על נושאי שיחה, זו בעיית הפיל.

אתם לא רק מפספסים את התגובה המשתנה מהסביבה, אתם מפספסים את כל הצמיחה ביכולות ובניסיון שעברתם מאז. נותנים לשרשרת קטנה לכבול לא רק את מי שהייתם, אלא גם את מי שהפכתם להיות.



לשחרר את בעלי החיים.

מייקל ג'ורדן, אחד הכדורסלנים הכי מוצלחים בהיסטוריה אמר "החטאתי מעל 9000 זריקות בקריירה שלי אבל קלעתי הרבה יותר זריקות מאחרים כי המשכתי לנסות, אתה מחטיא 100% מהזריקות שאתה לא לוקח".

המפתח ליכולת להשפיע הוא ליצור הרגל מחשבתי חדש, אפשר לקרוא לזה גישת המשוב וההתפתחות. פשוט תזכרו לעצמכם משפט, אפשר אפילו לשנן אותו:

"אם זה לא עבד בפעם הקודמת, זה רק אומר שיש לי עוד ניסיון ללמוד ממנו כדי להשתפר לפעם הבאה" המשפט הקטן הזה כבר יעודד את המוח שלכם לפעול, להתנסות ולעשות פעולות כדי להשפיע. אם תנסו תוכלו להצליח, אבל אם תוותרו כבר הפסדתם מראש.

Comentarios


כתבות ומאמרים

bottom of page